Friday, January 21, 2011

הבחירות בסודאן והשפעתן על החברה המוסלמית

ב-9 בינואר 2011 החל משאל-עם על חלוקת סודאן לשתי מדינות: אחת מוסלמית בצפון המדינה עם אוכלוסייה של 34 מיליון נפש שבירתה חרטום, והשנייה נוצרית בדרום-המדינה עם אוכלוסייה של כ-8 מיליון נפש שבירתה ג'ובה. משאל-העם המתקיים רק בדרום-המדינה, יימשך עד ל-15 בינואר 2010. בחודש פברואר 2011 יתפרסמו התוצאות הסופיות ובחודש יולי 2011 דרום-סודאן תכריז על עצמאותה. כך, אולי, תגיע לסיומה טרגדיה אנושית שנמשכה עשרות שנים של אלימות, הרג, רצח ואונס שהביאו למותם של מיליוני בני-אדם. אם הדברים יתנהלו כשורה, סביר להניח שעצמאותה של דרום-סודאן תניע את הצדדים בסודאן למצוא פתרון גם למלחמת-האזרחים המתחוללת בחבל דארפור הנמצא במערב המדינה. לדעת רבים, הפתרון הרצוי הוא בסיפוח חלקים אחדים בחבל דארפור לצ'אד משום שלמעשה מדובר על זהות אתנית משותפת בגבול המשותף. נשיא סודאן המוסלמית, עומר אל-בשיר, טען לא אחת שצ'אד מעניקה סיוע נרחב למורדי חבל דארפור. מנגד, סודאן ניהלה מסע אכזרי של רצח וטבח בתושבי החבל בעזרתן של המליציות הערביות שהמיטו אסון אנושי בלתי-נסבל על האזור כולו שהתבטא במותם של 300,000 בני-אדם ובגירושם של כ-3 מיליון תושבים - בעיקר לצ'אד הסמוכה. במאמר מיוחד שפרסם הנשיא אובמה ביום בו החל משאל-העם בדרום-סודאן, הוא כתב את במשפטים הברורים הללו: "בסופו של דבר לא ייתכן שלום לאורך-זמן בסודאן ללא שלום לאורך-זמן בדארפור שבמערב-סודאן. אסור לשכוח את מותם של מאות אלפי תושבי דארפור, ואת סבלם של הפליטים שחלק מהם פגשתי במחנה בצ'אד הסמוכה לפני חמש שנים".

לא רבים בעולם עקבו בדריכות אחרי האירועים המתחוללים לאחרונה בסודאן. לעיתים, מקרי
אלימות אכזריים נודעו לציבור זמן רב לאחר התרחשותם, ובדרך כלל האירועים הללו לא הותירו רושם עז על התקשורת הבינלאומית. כך למשל, הידיעה על מותה של מפגינה ברשות הפלסטינית, לכאורה מירי של גז מדמיע, תפסה כותרות בינלאומיות יותר מאשר פיגועי הטרור הרצחניים של האסלאם הרדיקלי המתבצעים חדשות לבקרים במדינות מוסלמיות רבות במרחב.

משאל-העם בדרום-סודאן לא עבר בשקט. במקרה אחד לפחות נתפסה שיירה של מצביעים בידי מוסלמים ונוסעיה נשרפו למוות בעודם בחיים. על-פי מיטב הידיעות שהגיעו מאזור הדרום, נודע על הריגתם של עשרות בני-אדם בהתקפות של מליציות חמושות הנתמכות בידי הממשלה האסלאמית של חרטום. ויחד עם זאת, האירועים האלימים הללו לא הצליחו להעיב על שמחתם ותקוותם של תושבי דרום-סודאן שנהרו בהמוניהם לקלפיות, וזאת כדי להגשים את שאיפותיהם הלאומיות לאחר שנים רבות של דיכוי אלים ואכזרי בידי שלטון אסלאמי נוקשה שביקש להחיל את חוקי השריעה (ההלכה המוסלמית) על כלל המדינה כבר ב-1983. ובכן, לאור ההתפתחויות האחרונות בסודאן - שהיא המדינה הערבית הגדולה ביותר בשטחה - נשאלת השאלה האם האירועים בסודאן ישפיעו גם על שאר המדינות המוסלמיות באסיה ובאפריקה?

לאור המקרה הסודאני, פעם נוספת התברר שהאסלאם
הוא לא הפתרון אלא הוא לב הבעיה במדינות רבות במרחב האסלאמי באסיה ובאפריקה. לפיכך, קיימת נטייה אפולוגטית של כלי-קודש אסלאמיים לחפש את הגורמים למשבר מחוץ למסגרת הדתית. זו אינה רק סתם קלות-הדעת והשרלטנות המחשבתית של כוהני-הדת האסלאמיים, אלא זו נטייה אפולוגטית שהיא תוצר מובהק של אסטרטגיה ברורה וידועה מראש שמטרתה להרחיק ככול האפשר את הדיון הפומבי בשאלת הפגמים היסודיים של האסלאם על שלוחותיו ההלכתיות. אם נוכל לראות את המרחב האסלאמי ממבט-על, נוכל להבחין בבירור שמדינות מוסלמיות מעדיפות פתרון כוחני על פני השגת פתרון בדרכי פיוס ופשרה. ואם מושגת פשרה, הרי זו פשרה שהושגה רק לאחר שהתמלאה כוס הדמים עד לגדותיה כפי שהדבר אירע בסודאן כמקרה מייצג המאפיין את התנהלותה של המדינה המוסלמית באזורים נוספים.

ההצבעה על חלוקתה של סודאן נתפסה בעיני כוהני הדת האסלאמיים כ"מזימה מערבית בהשראת האידיאולוגיה הציונית-האמריקאית" החותרת, לדעתם, לחלוקתו של העולם-המוסלמי ליחידות גיאוגרפיות נפרדות. כך למשל, ימים אחדים לפני קיומו של משאל-העם בדרום-סודאן, פרסמו 67 כוהני דת בכירים, בהנהגתו של השיח' יוסף אל-קרדאווי, פסק-הלכה האוסר על המוסלמים להצביע בעד חלוקתה של סודאן. בעיני חסידי "הקונספירציה הציונית", לישראל יש תפקיד מכריע בתהליכים אחדים המתרחשים בעולם-המוסלמי בשנים האחרונות. לדוגמא, אל-טייב עבד אל-רחים, מזכ"ל הנשיאות הפלסטינית, טען בתחילת ינואר 2011 ש"הכיבוש הישראלי" זומם להסיר את הנושא הפלסטיני מסדר-היום הבינלאומי באמצעות הצתת אלימות עדתית-דתית לבנון; בחלוקתה של סודאן; בפעילות של אל-קאעידה
בתימן ובעידוד מעשי הטבח כלפי הנוצרים בעיראק. גישות כאלה שכיחות למדי ברטוריקה האסלאמית השוטפת את החברה המוסלמית על שלל גווניה בכל עת בו עולה וצץ משבר אקוטי המאיים לקרוע את המסכה הדתית שמאחוריה מסתתרים נאמני האסלאם וחסידיו. מעל לרטוריקה הזו רובץ לו ענן שחור וכבד לנוכח המציאות המרה המתחוללת בגזרות רבות המרכיבות את החיים האסלאמיים במרחב כולו.

יחסי מוסלמים-נוצרים במרחב האסלאמי יבהיר מעט את התמונה לגבי יכולתו של האסלאם לדור בכפיפה אחת עם דתות אחרות: ב-31 בדצמבר 2010 התבצע פיגוע רצחני
בכנסייה קופטית שגרם להריגתם של 23 בני-אדם. הפיגוע הזה יחד עם אירועים אלימים נוספים שהתרחשו בשנת 2010 כלפי העדות הנוצריות המתגוררות במדינות המוסלמיות, עוררו דאגה עמוקה במדינות מערביות אחדות. כאשר האיחוד האירופאי הביע את דאגתו לנוכח הפיגוע במצרים, מיהר שר-החוץ המצרי להכריז שלאיחוד האירופאי אין סמכות לשפוט את יחסם של המוסלמים כלפי הקופטים משום שזהו עניין מצרי פנימי. סוג כזה של מחשבה מדינית-לאומית מתחולל גם במדינות נוספות כמו בעיראק, בפקיסטן, בסומליה, בניגריה, בלבנון וברשות הפלסטינית. מחד גיסא זהו לכאורה עניין פנימי, אך מאידך הטיעון הזה מדרבן גורמים אסלאמיים להגביר את הלחץ כלפי העדות נוצריות כדי לגרום להן לעזוב - כפי שהדבר מתרחש בממדים גדולים בעיראק ובמצרים.

האתגר הדתי בנוגע ליחסי מוסלמים-נוצרים הוא רק מרכיב אחד מתוך שלל האתגרים הרובצים לפתחה של החברה האסלאמית. במבט כולל על המרחב כולו, אנו מוצאים אתגרים אקוטיים הנובעים ממרכיבי הזהות הנמצאים בתוך האסלאם עצמו המאיימים לקרוע מדינות אחדות ליחידות גיאוגרפיות נפרדות כמו בתימן, באפגניסטן, בסומליה, בניגריה, בלבנון, בעיראק, בפקיסטן, בסוריה ובטורקיה. למרות שללאומיות הפלסטינית יש אויב אחד עיקרי - דהיינו ישראל - היא אינה מצליחה להתגבר על כוחות צנטריפוגליים כבירים הפועלים על בסיס משפחתי, שבטי ודתי. עיראק מחולקת למעשה לשלושה אזורי שליטה - אזור שיעי, אזור סוני ואזור כורדי. גם המדינה
הלבנונית נמצאת בסבך דתי ועדתי המאיים בכל רגע נתון לקרוע את המדינה ליחידות גיאוגרפיות נפרדות תוך כדי שפיכות דמים הדדית.

למרות שבעיני חסידי האסלאם, הפתרון הסודאני נחשב לקריעה אלימה בבשר החי של האומה המוסלמית, סביר להניח שבעיני מיעוטים דתיים ואתניים המתגוררים במרחב האסלאמי, הדוגמא הסודאנית היא דווקא אות מבשר טובות, משום שהחלוקה המדינית שנעשתה לפני עשרות שנים התבססה על חלוקה גיאוגרפית שרירותית ללא התחשבות בגורמים אתניים, לאומיים ודתיים. במילים אחרות, במצב הקיים, האסלאם רק מחריף את השאלה הלאומית והאתנית באזורים רבים במרחב כולו שהביאה להרג של מיליוני בני-אדם ולהגלייתם של עשרות מיליוני בני-אדם נוספים במהלך עשרות השנים האחרונות.

למרות מעורבותם של גורמים בינלאומיים רבים בתהליך הבחירות בדרום-סודאן, עדיין נותרה השאלה איך תנהג ממשלת חרטום האסלאמית לאחר הכרזת העצמאות של הדרום ביולי 2011. הסנטור ג'ון קרי, שליווה מקרוב את תהליך הבחירות בעידודו הנמרץ של הנשיא
ברק חוסיין אובמה, העניק הצהרה מחייבת ימים אחדים לפני שהחל משאל-העם במילים הללו: "אמריקה מילאה תפקיד חשוב בסיום מלחמת-האזרחים בסודאן. המחויבות שלנו תישאר על כנה גם אחרי משאל-העם". נחיה ונראה.
==
מאת: ד"ר יוחאי סלע, "חלוקת סודאן והשפעתה על העולם-המוסלמי", מגזין המזרח-התיכון, 13 בינואר 2011.

Friday, January 07, 2011

עמותת אור ירוק כארגון פוליטי פופוליסטי

בישראל קשה לקיים דיון ציבורי ענייני, שקול ומתחשב ללא פרובוקציות מילוליות מיותרות. לעיתים, מתקבל הרושם שהוויכוחים נועדו לשחרר קיטור חם ומבעבע מצד בעלי עניין עם נטיות פרובוקטיביות המעוניינים להעלות את רמת ההיסטריה, וזאת במקום להעניק מענה נאות לבעיה העומדת במוקד הדיון הציבורי. כך למשל, ח"כ המתלהמת שלי יחימוביץ' טענה ב-28 בדצמבר 2010, על רקע דיוני התקציב לשנים 2011-2012, שמדינת-ישראל היא "מדינה רקובה" בשל הפערים החברתיים הקיימים בה. כנראה שריח הריקבון של "מפלגת העבודה" אכן השפיע על שיקול דעתה של חברת-הכנסת יחימוביץ' גם במהלך הדיונים שהתקיימו בנוגע לתקציב הדו-שנתי. אין ספק ששלי יחימוביץ' הצליחה להשתלב היטב מבחינה מנטלית בהתלהמות ובברוטאליות המוסלמית הקיימת במזרח-התיכון בכל הנוגע להתייחסותן של המדינות הערביות למדינת-ישראל ולתושביה. מדינה רצינית ואחראית אינה צריכה לממן את האגו הפרטי של פוליטיקאים כדוגמתה, כשם שמדינה אחראית ושקולה אינה צריכה לממן באופן אוטומטי את סגנון חייו של כל אזרח ואזרח המתגורר בתחומה.

במסגרת הפוליטיקה הפופוליסטית הקיימת בישראל, בעזרתם האדיבה של אינטרסנטים בעלי-עניין, מותר לרדד את הדיון הציבורי לרמה נחותה וזאת במטרה לקבל עוד כותרת זמנית בעמודי החדשות. סביר להניח שבעיני פוליטיקאים אחדים זו הדרך היחידה בה ניתן לקבל מעט תשומת-לב ציבורית, משום שהדרך הישרה, ההגונה והשקולה, קשה יותר ומייסרת יותר לאינטרסנט הפוליטי הממוצע. אכן בישראל יש פערים גדולים: אך, אלה הם פערים בין אזרחים חרוצים לבין אזרחים עצלנים; בין אזרחים אחראיים לבין אזרחים שהם חסרי אחריות; בין אזרחים שמדווחים אמת לרשויות המס לבין אזרחים שאינם מדווחים אמת לרשויות המס; בין אזרחים שומרי חוק לבין אזרחים פורעי-חוק. אלה הם הפערים אמיתיים הקיימים בישראל והם מתרכזים בעיקר בקרב הציבור הערבי התגורר בישראל, אולם לצערנו הרב המערכת הפוליטית בישראל עדיין ממשיכה להתנהג כמנהג של בת-יענה בעניין זה.

האם באמת "אנחנו מדינה רקובה" כפי שטענה ח"כ שלי יחימוביץ'? ובכן, אלה הם ההישגים של הציבור הישראלי ההגון והישר, הנושא בנטל היומיומי במסירות ובהתמדה: שיעור הצמיחה בישראל לשנת 2010 הגיע ל-4.5 אחוזים; שיעור האבטלה ירד ל-6.7 אחוזים; התל"ג לנפש חצה את ה-30,000 דולר לשנה; כ-3.5 מיליון תיירים הגיעו לישראל בשנת 2010; נוצר עודף של 12 מיליארד ₪ בגביית מסים בשנת 2010 למרות התחזיות הקודרות של תחילת השנה; כמו כן, שיעור החיסכון של האזרח הישראלי נחשב לשיעור הגבוה בעולם. כל מדינה אחרת הייתה מייחלת לנתונים מרשימים שכאלה שהושגו בעמל רב וללא הבכיינות הפוליטית המתחסדת והצבועה. כל פוליטיקאי שפוי היה מהלל ומשבח את מדיניות הכלכלית של הממשלה ואת התנהגותם האחראית של האזרחים הישראלים (היהודים בעיקר) שתורמים להצלחתה של מדינתם למרות קיומם של פוליטיקאים רשלנים המחפשים את הכותרת היומית המתלהמת כדי להגיע לתודעה הציבורית. (בבדיקה נוספת שהתבצעה לאחר פרסום המאמר, התברר שהכותרת שהופיעה בעיתון "דה מרקר" בנוגע לדבריה של ח"כ שלי יחימוביץ' אינה נכונה. שוב, יש להצטער על כך שהתקשורת הישראלית בחרה להביא מידע שגוי לידיעת הקוראים).

בעיני הפוליטיקאי הצבוע, ההתלהמות הפופוליסטית אינה מתוחמת רק לעניינים של כלכלה וחברה. כך למשל, לאור מצבו העגום של השמאל הישראלי, מתקיים מידי פעם פסטיבל פוליטי שלם שנועד למצוא את "המושיע התורן" של מחנה השמאל הישראלי על זרמיו השונים והמשונים. "הכוכב התורן" של דצמבר 2010 היה עמרם מצנע שהצליח להביא למפלגת העבודה 19 מנדטים בבחירות של 2003, וזאת בהשוואה ל-26 מנדטים בבחירות של 1999 תחת הנהגתו של אהוד ברק. מרגע שהועלה שמו של עמרם מצנע כמעומד לכהונת יו"ר מפלגת העבודה, הוא בחר בדרך מאוד מוזרה לאותת לציבור הישראלי על כוונותיו המדיניות: מצנע בחר להיפגש עם יושב-ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) ב-19 בדצמבר 2010 כאיתות לקראת חזרתו לזירה הפוליטית הפעילה של ישראל. מצנע, בדומה למנהיגי שמאל אחרים, חשב שהדרך לליבו של הבוחר הישראלי, עוברת דרך רמאללה. הריצה של עמרם מצנע למוקטעה ברמאללה, הבהירה לציבור הישראלי שמפלגות השמאל בישראל לא שכחו מאומה, אך הן גם לא למדו שום דבר מאז הסכמי אוסלו של שנת 1993. מרבית הציבור הישראלי מעוניין בפשרה, אך לא בהתרפסות פוליטית כפי שזו הוצגה בפגישה המתוקשרת שנערכה בין עמרם מצנע לאבו מאזן בדצמבר 2010.

כעת אנו מגיעים לדוגמא השלישית המצביעה על התנהלות מפוקפקת של אישים וארגונים הנמצאים בחזית העשייה החברתית בישראל. הדוגמא של עמותת "אור ירוק" והפוליטיקה הקטנונית שעומדת מאחורי פעילותה של העמותה בשנת 2010, יבהירו לכולנו איך אפשר להפוך גם את התאונות הדרכים המתרחשות בישראל, לעיסוק פוליטי מעופש של תגרנים מתלהמים בשוק: על-פי הנתונים שפרסמה משטרת ישראל, בשנת 2008 נהרגו 411 בני-אדם בתאונות דרכים. בשנת 2009 נהרגו בישראל 346 בני-אדם, וזאת בשעה שמשרד התחבורה הציב קו-אדום של 375 הרוגים. בקווים כלליים ניתן לציין שמסע ההסברה לאורך כל שנת 2009 התמקד בשיפור התנהגותם של הנהגים בכבישים, לצד שיפור בתשתיות הכבישים בישראל. ואכן, חלה ירידה במספר ההרוגים בשנת 2009 בהשוואה לשנת 2008 באחוזים משמעותיים. בניגוד לדימוי הציבורי, וזאת על-פי השוואות בינלאומיות, ישראל היא בין 10 המדינות שיש בהן הכי פחות הרוגים בתאונות דרכים. כך למשל, בישראל יש 5 הרוגים לכול 100,000 תושבים, בעוד שבאיטליה, ספרד, קנדה ואירלנד ישנם כ-9 הרוגים לכול 100,000 תושבים. במילים אחרות, שיפור התנהגותו של הנהג בזמן נסיעה היא שמביאה לירידה במספר ההרוגים ולא רק השיפור בתשתיות הכבישים.

אולם, ראו איזה פלא, וזאת בניגוד לכול היגיון, עמותת "אור ירוק" החליטה להתמקד בשנת 2010 דווקא בשר התחבורה ישראל כץ, כאילו הוא נמצא באופן אישי ליד כל נהג ונהג הנמצא בדרכים. במקום לעסוק בשיפור התנהגותו של הנהג הישראלי בדרכים - ובמיוחד בנוגע לנהיגתו של הנהג הערבי - עמותת "אור ירוק" החליטה להשקיע עשרות אלפי שקלים בהתנגחות אישית בשר ישראל כץ. כשראיתי לראשונה את התשדירים המתלהמים של עמותת "אור ירוק", הייתה לי תחושה שמספר ההרוגים בשנת 2010 יעלה על מספר ההרוגים בשנת 2009, משום שעמותת "אור ירוק" החליטה להעניק חסינות לנהג הישראלי ולהרשיע מבעוד מועד את שר התחבורה. ומה קרה בשנת 2010? מספר ההרוגים בתאונות דרכים בשנת 2010 עלה ל-385 בני-אדם, וזאת בהשוואה ל-346 הרוגים בשנת 2009. ובכן, נשאלת השאלה, האם עמותת "אור ירוק" אחראית לקטל הזה לאור מדיניותה המפוקפקת בתחום ההסברה לציבור שהתנהל לאורך של שנת 2010? תחליטו בעצמכם, בעיקר לאור העובדה שאתם מממנים את קיומה של העמותה ושל עובדיה. (דובר אגודת "אור ירוק" מסר בתגובה שהעמותה ממומנת מכספו הפרטי של אבי נאור שתרם עד כה כ-300 מיליון ש"ח).

התבטאויותיה של שלי יחימוביץ', פגישתו המתוקשרת של עמרם מצנע עם אבו-מאזן ומסע התעמולה של עמותת "אור ירוק" נגד השר ישראל כץ, כל אלה הן רק דוגמאות אחדות בלבד להתנהלות ציבורית מרושלת הנגועה בפוליטיזציה מיותרת המחטיאה את המטרה העיקרית. מסתבר, שישנו פער עצום בין היכולות הפנטסטיות של הציבור הישראלי המסור והנאמן, לבין אלה המתיימרים לייצגו חזית העשייה הציבורית בתחומים רבים, שונים ומגוונים. קצת צניעות ואיפוק יתרמו רבות לשיח הפוליטי המתקיים בישראל ולאיכות השיח הפוליטי המתקיים בין הציבור לנבחריו.
==
מאת: ד"ר יוחאי סלע, "עמותת אור ירוק - פוליטיזציה של תאונות הדרכים בישראל", מגזין המזרח התיכון, 30 בדצמבר 2010.

Saturday, January 01, 2011

פוקס ניוז - קולה של אמריקה הפטריוטית

לאור תוצאות הבחירות שנערכו בארה"ב לקונגרס ולסנאט ב-3 בנובמבר 2010, התברר שהיה משהו משותף, בולט-לעין, בין מחלקת החדשות של ערוץ 2, לעיתונאי תום פרידמן ולנשיא האמריקאי הנוכחי ברק חוסיין אובמה: אף אחד מהם לא טרח באמת להבין לאשורו את המפלה שספגו הדמוקרטים לאחר שנתיים בלבד מאז שאובמה נכנס לתפקידו בבית-הלבן. האופוריה שליוותה את השמאל הרדיקלי האמריקאי מאז שהחלה כהונתו של אובמה בינואר 2009, התחלפה במפח-נפש ובמרירות עזה הנובעת גם מתחושות של התנשאות כלפי המחנה הרפובליקני. לאחר הניצחון הדמוקרטי בבחירות לנשיאות של נובמבר 2008, בכירים דמוקרטים הצהירו באוזני התקשורת האמריקאית, במידה רבה של יהירות, שהדמוקרטים עתידים לשלוט בארה"ב לאורך עשרות השנים הבאות, וזאת בעקבות המפלה הקשה שספגה המפלגה הרפובליקנית עם בחירתו של נשיא דמוקרטי. "עידן אובמה" קראו לזה אז - באותם ימים של אופוריה בלתי נשלטת. גם חלקים רבים בתקשורת הישראלית נסחפו בעקבות האופוריה הזו, שהיה לה בסיס מוצדק לאור בחירתו של הנשיא השחור הראשון של ארה"ב. בעיני חלקים רחבים בציבור האמריקאי, בחירתו של אובמה נתפסה כ"תאונה פוליטית" - לא בשל צבע עורו, אלא בעיקר בגלל דעותיו הרדיקליות המנוגדות לאתוס האמריקאי המסורתי כפי שהוא מוצג בדרך-כלל בערוץ "פוקס ניוז". ויחד עם זאת, אי-אפשר שלא לעמוד על התהום הפעורה בין בחירתו של אובמה לבין מצבם של השחורים בארה"ב בהתאם לנתונים אחדים שהתפרסמו בשנים האחרונות.

מעמדם של השחורים בארה"ב
הקהילה השחורה בארה"ב מונה בסך-הכל כ-12 אחוזים מכלל האוכלוסייה האמריקאית המונה 310 מיליון נפש. אבטלת השחורים בסוף 2008 הייתה בשיעור של 11 אחוזים, ובסוף 2010 שיעור המובטלים השחורים טיפס לכדי 16 אחוזים. שיעורי הפשיעה בקרב השחורים הם גבוהים במיוחד: כך למשל, בבדיקה שנערכה בנושא זה משנת 1976 ועד לשנת 2002 התברר כי 94 אחוזים מהנרצחים השחורים בארה"ב, נפגעו בידי שחורים אחרים. רק 6 אחוזים מהנרצחים השחורים, נפגעו בידי לבנים ומיעוטים אחרים. כמו כן, הסיכוי של אישה שחורה בארה"ב להידבק באיידס הוא פי 20 בהשוואה לאישה לבנה. גם בנוגע לנתונים על אונס, אלימות, פשעי שנאה ועבירות רכוש, אנו מוצאים שיעורים גבוהים מאוד של עבריינים שחורים - פי כמה וכמה בהשוואה לעבריינים לבנים. הנתון הבא מדגים היטב את תופעת האלימות השחורה בארה"ב: בשנת 2000 (אלפיים) היו 791,600 אסירים שחורים (מתוך כלל אוכלוסיית האסירים שעמדה באותה עת על פחות מ-2 מיליון), וזאת לעומת 603,032 סטודנטים שחורים שלמדו במוסדות להשכלה גבוהה בכל רחבי ארה"ב. מנתונים רשמיים שפורסמו בשנת 2008 התברר כי על כל 100,000 תושבים שחורים יש 3,161 אסירים, וזאת בהשוואה ל-487 אסירים על כל 100,000 תושבים לבנים. (לשם השוואה, בישראל יש 121 אסירים בממוצע לכול 100,000 תושבים).

פטריוטיזם אמריקאי ללא התנצלות
בארה"ב, בדומה לישראל ולמדינות מערביות נוספות, אין עוני אבסולוטי. מצבם של העניים בארה"ב טוב לאין-שיעור ממצבם של העניים במרבית המדינות בעולם. יותר אנשים בעולם שואפים לממש את "החלום האמריקאי" בארה"ב, ולא בשום מקום אחר על-פני הגלובוס. ארה"ב היא לא רק מדינה, אלא היא גם "רעיון" בו האינדיבידואל יכול לממש את חלומותיו אם הוא יהיה מספיק חרוץ, אמיץ ובעל-תושייה. כמו כן, עליו לקחת אחריות מלאה על גורלו ובעיקר לקחת אחריות מלאה על כישלונותיו כדי שלא יהפוך למעמסה מעיקה על כתפי החברה. על-פי מיטב הפרמטרים החברתיים והכלכליים, הקהילה השחורה בארה"ב לא רק שהיא אינה חברה יצרנית, אלא היא גם מייצרת פשע בלתי נסבל המעיק בעיקר על הקהילה עצמה. במילים אחרות, הנזק החברתי והכלכלי הנובע מצבה של הקהילה השחורה בארה"ב הוא כפול ומכופל. לנזק הזה, הנגרם על-ידי הקהילה השחורה, יש "הצדקות מוסריות" הנשענות על היבטים היסטוריים הנוגעים ליחסים בין שחורים ללבנים עד לשנות ה-60 של המאה הקודמת. במילים אחרות, הפעילים הרדיקליים בקהילה השחורה בארה"ב מחפשים הצדקות היסטוריות להתנהגותם האלימה של השחורים, ולחדלונה של החברה השחורה כולה לממש את יכולותיה הכלכליות והתרבותיות. המנגינה "הגזענית" מככבת בדרך-כלל כהסבר העיקרי למצבה של הקהילה השחורה, והיא משמשת גם כמסווה נוח לשדרה האינטלקטואלית ולמעצבי דעת-הקהל המשמשים מודל לחיקוי לדור הצעיר בקהילה. בניגוד לרשתות אחרות, ערוץ "פוקס ניוז" אינו מנסה ליפות את המציאות בנוגע למצבם של השחורים בארה"ב, וזאת בניגוד לתקשורת הליבראלית ולצביעות ההוליוודית ששטפה את ארה"ב בשנים האחרונות - אלה השבויים במלל טהרני שנועד להסוות ולטשטש (גם) את אחריותם של השחורים למצבם הנוכחי. סביר להניח שלאמריקאי הממוצע נמאס מהמלל הליברלי הבכייני של ערוץ CNN והעיתון "הניו-יורק טיימס", שאינם מייצגים לדעתו את אמריקה הערכית והפטריוטית.

מאז עלייתו לאוויר של ערוץ "פוקס ניוז" בשנת 1996, הוא זוכה לקהל צופים הולך וגדל ולאהדה בלתי-מסויגת בקרב הציבור השמרני בארה"ב. כך למשל, בבחירות האמצע שנערכו ב-3 בנובמבר 2010, הערוץ זכה לרייטינג של כ-7 מיליון צופים, וזאת בהשוואה לרשת CNN שזכתה ל-2.4 מיליון צופים. בבחירות האמצע של שנת 2006 מספר הצופים בערוץ "פוקס ניוז" הגיע ל-3 מיליון איש, כך שניתן לציין שהערוץ הצליח להכפיל את מספר הצופים במהלך השנים האחרונות. לפיכך, לעיתים קרובות נשמעת הטענה שערוץ "פוקס ניוז" הצליח לשבור את המונופול של התקשורת האמריקאית הנגועה בשמאלנות קיצונית המנוגדת לאתוס האמריקאי המסורתי. לאורך כל השנים האחרונות, הערוץ העניק במה תקשורתית הולמת לקו האידיאולוגי של זרם השמרני האמריקאי החרד מירידת כוחה של ארה"ב בזירה הבינלאומית, וחרד מחדירה עמוקה יותר של הממשל הפדרלי לתוככי חייו הפרטיים של האזרח.

בניגוד לערוצים אחרים בארה"ב, שדרני "פוקס ניוז" לא היססו לתקוף את אובמה החל מהימים הראשונים של כהונתו למרות היותו הנשיא השחור הראשון של ארה"ב. בסביבתו הקרובה של הנשיא אובמה נטו לחשוב שמעצם היותו הנשיא השחור הראשון בארה"ב, הוא זכאי לחסינות ביקורתית ולהתחשבות מצד התקשורת האמריקאית. לפיכך, אין להתפלא על כך שהנשיא חש נעלב עד עמקי נשמתו מהביקורת הנוקבת שהוטחה בו בשידורי הערוץ כבר מהימים הראשונים לכהונתו. העלבון הנשיאותי הזה גרם למסכת שלמה של יחסים עכורים בין אנשי הנשיא לבי שדרני ערוץ "פוקס ניוז" עד כדי הטלת חרם נשיאותי שנמשך כמעט עד לבחירות האמצע של נובמבר 2010. פרשנים מהשמאל הקיצוני בארה"ב נוטים לתאר את "פוקס ניוז" כערוץ תעמולתי העומד לרשותה של המפלגה הרפובליקנית. אחרים טוענים כי הערוץ מקדם את מטרותיו של הימין הקיצוני בארה"ב עד כדי נגיעות חזקות של הטיות גזעניות כלפי מיעוטים לא-לבנים. ועם כל זאת, נשאלת השאלה מה מושך את הצופה האמריקאי לדבוק דווקא בערוץ "פוקס ניוז" על חשבון הערוצים האחרים?

הצופים האמריקאים נוהים אחרי ערוץ "פוקס ניוז" לא רק בגלל השדרנים הרהוטים והשדרניות המצודדות המופיעים בשלל תוכניות האקטואליה ומשדרי האירוח. לדעת צופים רבים, הערוץ מתייחס באופן מכובד ובאהדה גלויה למסורת האמריקאית, להיסטוריה האמריקאית, לצבא האמריקאי ולחייליו, לדת הנוצרית ולערכים המסורתיים שעיצבו את האומה האמריקאית במשך מאות שנים. בניגוד לשמאל האמריקאי שמרגיש צורך להתנצל על כל צעד ושעל בנוגע למעשיה של ארה"ב בזירה הפנימית והבינלאומית, שדרני הערוץ וכתביו אינם מרגישים צורך להתנצל על כוחה, עוצמתה וכלכלתה של ארה"ב ועל השפעתה ברחבי-העולם. יתרה מזאת, כל הישגיה של ארה"ב הושגו הודות לאומץ-ליבם ולמסירותם של אמריקאים רבים שפרצו את גבולות הידע האנושי בחתירה להישגים נוספים שהביאו תועלת לעצמם ולזולתם ברחבי-העולם. אמריקה החלוצה, הערכית, המסורתית והפטריוטית, כפי שזו משתקפת בשידורי הערוץ, עדיין מרתקת את הצופה האמריקאי הממוצע - וזהו סוד הקסם של ערוץ "פוקס ניוז", לא רק בארה"ב אלא גם במדינות מערביות נוספות ובכללן גם בישראל.
==
מאת: ד"ר יוחאי סלע, "פוקס ניוז - פטריוטיזם אמריקאי ללא התנצלות", מגזין המזרח התיכון, 23 בדצמבר 2010.